BIEM EN MECHANISCHE REPRODUCTIERECHTEN

BIEM staat voor Bureau International de l’Edition Mécanique, het Internationale Bureau van Mechanische Reproductie. Het bureau is opgericht in 1929 en heeft als doel te zorgen voor de betaling van royalty’s aan de makers van muzikale, literaire en dramatische werken die kunnen worden gereproduceerd op CD of DVD of middels streaming diensten. Om deze taak te kunnen uitvoeren werkt het bureau samen met meer dan 50 aangesloten verenigingen in bijna 60 landen.

In Nederland is STEMRA de vertegenwoordiger van BIEM organisatie. In België is dit SABAM. De Duitse vertegenwoordiger is GEMA en in Frankrijk zijn er SACEM en SACD. Alle BIEM leden steven een correcte naleving van de auteursrechten na. Daarom moet elke mechanische reproductieorder aan de nationale BIEM organistie worden voorgelegd.

In Nederland kan dit in het BUMA-STEMRA website portaal op https://portal.bumastemra.nl/nl-nl/paginas/login.aspx . Na het aanmaken van een account kun je direct je productie aanmelden en alle benodigde gegevens invoeren. Als het werk beschermd is door het auteursrecht, kan er direct betaald worden voor de mechanische reproductierechten. Als het werk royalty vrij is omdat de componist(en) of schrijver(s) niet-society lid zijn of het werk in het publieke domein thuishoort, krijg je onmiddellijk een licentie en kan de productie worden gestart. Zonder een kopie van de licentie kunnen wij de bestelling niet verwerken.