Labels en on-shell print
De look en feel van je cassette wordt mede bepaald door de keuze voor een label of on-shell print. Welke uitstraling wil je met de cassette overbrengen? Beide opties bieden eindeloze mogelijkheden om een uniek, professioneel uitziend product te creëren. Maar hoe maak je die keuze? Dit is wat wij ervan vinden.
Labels.
Zelfklevende cassettelabels kunnen jouw cassettes een perfecte, vintage look geven. Voordat on-shell printing bestond, werden op alle cassettes in de jaren ‘60 en ‘70 papieren etiketten gebruikt om informatie te verstrekken over tracklist, credits etcetera. De etiketten werden meestal voorbedrukt met monochrome print – slechts een of twee kleuren was heel normaal. Graphics waren beperkt – alleen het logo van de platenmaatschappij en soms Dolby-logo werden gebruikt.
De opties zijn al lang niet meer zo beperkt. Tegenwoordig kunnen we zelfklevende labels afdrukken in full-color met de meest complexe en gedetailleerde graphics. Het papieren label is een perfecte manier om jouw j-card ontwerp door te voeren op de cassette zelf. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende waanzinnige ontwerpen.



On-shell printing.
Ergens in de late jaren ’70 werd het mogelijk om tekst en afbeeldingen direct te drukken op de cassettebehuizing zonder gebruik te maken van papieren labels. Hiervoor werd gebruik gemaakt van pad printers (tampondruk techniek). Voor elke kant van de cassette werd een gespiegeld cliché gemaakt en het ontwerp werd met een rubberen kussen overgebracht naar de cassettebehuizing. Deze methode was goedkoop omdat er geen papier meer nodig was, alleen inkt. Meestal waren de afdrukken monochroom; sommige dure printers waren in staat om twee kleuren af te drukken.
Monochroom on-shell printen ziet er vooral goed uit op gekleurde of (semi)transparante cassettes. Omdat de achtergrond van een shell print volledig transparant is, blijft de oorspronkelijke structuur van de cassettebehuizing perfect intact. Afhankelijk van de wensen kunnen wij monochrome on-shell print in zwarte of witte inkt toepassen. Meestal zien zwarte prints er het beste uit op licht gekleurde cassettes, terwijl witte prints er het beste uitzien op donkere of semitransparante cassettes.
Tegenwoordig zijn speciale cassetteprinters moeilijk te vinden en erg duur. Ook het maken van cliches vergt tijd en startkosten. Gelukkig is er een geweldig alternatief voor het bedrukken van cassettes. De UV-flatbed printer kan printen op elk oppervlak zoals telefoonhoesjes, flessen, pennen en andere voorwerpen. Dus ook op cassettes. De UV printer maakt gebruik van een speciaal type oplosmiddelvrije UV-droogbare inkt. De inkt is vrij van giftige oplosmiddelen en wordt direct door middel van een UV lamp uitgehard. Aangezien het afdrukbare gebied volledig vrij aanpasbaar is, is het mogelijk om niet alleen het labelgedeelte van de cassette af te drukken maar ook het volledige oppervlak van de cassette te bedrukken. Dat biedt talloze fantastische mogelijkheden zoals bijvoorbeeld deze:



Kostprijs.
Tegenwoordig zijn zelfklevende labels de meest economische oplossing. Ze zijn goedkoop, zien er geweldig uit en zijn gemakkelijk en snel te gebruiken. Wist je dat we alle labels met de hand aanbrengen? Een tijdrovend klusje, maar we hebben het aardig in de vingers!
De UV-flatbed printer is een geweldig alternatief voor on-shell printing en biedt schitterende grafische mogelijkheden. Omdat het printen van cassettes trager gaat dan het aanbrengen van labels, is een on-shell print iets kostbaarder dan de standaard papieren labels.